Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η επίσκεψη του Γέροντα Εφραίμ στην Κύπρο-Β΄ Μέρος Της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη Φιλολόγου.

Συνεχίζουμε με το πρόγραμμα της επίσκεψης του Γέροντα Εφραίμ στην Κύπρο. Το Σάββατο, μετά τη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Αναστασίου, επισκέφτηκε τη Μητρόπολη Λεμεσού και το απόγευμα μίλησε σε σύναξη στο σπίτι μιας ευσεβούς οικογένειας και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων. 
 Μου έκανε εντύπωση η απάντηση του Γέροντα σε μια κυρία που ρώτησε τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, αν το παιδί τους θέλει να σπουδάσει κάτι με το οποίο οι ίδιοι διαφωνούν. Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική. Αν το παιδί θέλει να σπουδάσει π.χ. μουσικός και οι γονείς του επιμένουν να γίνει γιατρός, άδικα θα διαταραχθούν οι σχέσεις τους. Το πιο σωστό είναι να αφήσουν το παιδί τους να αποφασίσει από μόνο του, ώστε ύστερα να μην τους επιρρίπτει ευθύνες, άμα δεν είναι ευτυχισμένος και ευχαριστημένος από το επάγγελμά του.
Αργότερα, στις 10 και μισή το βράδυ, μίλησε στο φιλόξενο σπίτι του φίλου μας Άθου Κυρανίδη στον Αναλιόντα, ένα χωριό έξω από τη Λευκωσία σε μια ειδυλλιακή περιοχή πνιγμένη στα πεύκα. Από τις σημειώσεις μου σταχυολογώ τα κυριότερα που μας είπε , απαντώντας και σε ερωτήσεις, και τα δίνω υπό μορφή σημείων:

-ο άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται πλήρης μέσα του, να μην του λείπει τίποτα. Όταν δεν έχει πετύχει τη συγκρότηση των εσωτερικών του δυνάμεων, τότε ο άνθρωπος ταράζεται, μέσα του δεν έχει βρει αυτό που ποθεί η ψυχή του.
-οι άνθρωποι σήμερα εύκολα νευριάζουν, ταράζονται, βρίζουν, γιατί δεν έχουν κοινωνία με το μυστήριο της εξομολογήσεως. Είναι δυστυχισμένοι λόγω των παθών τους, που είναι χαρακτηριστικό της μεταπτωτικής ζωής του ανθρώπου.
-αντίθετα, οι Άγιοι, όπως διαβάζουμε στη ζωή τους, ήταν ειρηνικοί και μέσα στις δοκιμασίες. Μας ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα του Αγίου Καλλινίκου που τον έψαχναν οι αστυνομικοί και αυτός, αφού πρώτα τους φιλοξένησε, μετά τους αποκάλυψε ότι ήταν αυτός που ζητούσαν. Αυτοί ντρέπονταν να τον συλλάβουν, όμως αυτός τους είπε να κάνουν το καθήκον τους.
-η χαρά είναι μια πνευματική κατάσταση, ένα δώρο της χάριτος που το αποκτά ο άνθρωπος ταπεινούμενος και ακολουθώντας τους κανόνες.
-πρέπει να ακολουθούμε τις παραδόσεις μας.
-στα μοναστήρια υπάρχει το πατερικό φρόνημα και πνεύμα, γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε τα παιδιά μας και να τα επισκεπτόμαστε. Ο εκκλησιασμός, εξάλλου, είναι μέθοδος θεραπείας της αμαρτωλής ψυχής μας.
-το μυστήριο της εξομολογήσεως διαφέρει πολύ από τον ψυχολόγο. Από τη μια είναι ο Χριστοκεντρικός τρόπος και από την άλλη ο ανθρωποκεντρικός.
-μας ανέφερε ότι ο πρίγκηπας Κάρολος της Αγγλίας του είπε ότι οι Άγγλοι δεν ξέρουν τι είναι ταπείνωση, το θεωρούν σύμπλεγμα κατωτερότητας.
-όταν αγανακτούμε γιατί μας συνέβη κάτι, «μα γιατί να μου συμβεί αυτό;», αυτό είναι εγωισμός. Σημαίνει ότι πάσχουμε. Μας εγκαταλείπει η Χάρη του Θεού.
-η Ορθοδοξία μας είναι πλούτος, είναι εμπειρία του Αγίου Πνεύματος. Να υπολογίσουμε τον πλούτο που έχουμε. Η δύναμη της Ορθοδοξίας είναι η μεγαλύτερη επένδυσή μας. Θα ξυπνήσουμε, άμα αρχίσουμε να ζούμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Όταν μπεις σ’ έναν χώρο Χάριτος ή αμαρτίας, το βιώνεις.
-με τέτοιες ρίζες και με τέτοια παράδοση, δεν έπρεπε να αμαρτάνουμε. Πρέπει να ανανήψουμε, να είμαστε υπεύθυνοι, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Να στραφούμε στις πηγές μας, στις δυνάμεις μας. Να θυμηθούμε τις γιαγιάδες μας που είχαν τη μακαρία ελπίδα κι έλεγαν «Έχει ο Θεός».
-τα ζευγάρια πρέπει να συνεξηγούνται, να ζητούν συγγνώμη, να επαινούν ο ένας τον άλλο.

Το βράδυ του Σαββάτου διανυκτέρευσε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, όπου την Κυριακή το πρωί τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Κόσμος πολύς και πάλι έτρεξε να τον δει και να πάρει την ευχή του και ο Γέροντας με αγάπη περισσή επιδαψίλευσε τις ευλογίες του σε όλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου