Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Το μήνυμα του Δημάρχου της Αμμοχώστου στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη


Της Ζήνας Λυσάνδρου Παναγίδη
Φιλολόγου, MSc

Στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στις 3 Αυγούστου 2013, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, ευπατρίδης Αλέξης Γαλανός, μιλώντας ευθαρσώς και με παρρησία, καθόρισε τα πλαίσια του νέου κράτους δικαίου που πρέπει να οικοδομήσουμε, μακριά από μικροπολιτικά και κομματικά συμφέροντα πλέον, μακριά από συμφέροντα κάποιων βαρώνων της αρπακτής. Απαίτησε τιμωρία των ενόχων. Διευκρίνισε ότι χρειάζεται να ξεχάσουμε τη φιλοσοφία «του δικού μας παιδιού», όπως λέγανε κάποτε στην Ελλάδα, και να επιλέξουμε τους πιο άξιους, με αντικειμενικά κριτήρια, για να πάμε μπροστά.

Μίλησε, εν ολίγοις, για το μέγιστο θέμα της αξιοκρατίας, το οποίο τονίζει και ο μέγας Περικλής στον «Επιτάφιό» του, λέγοντας ότι στην αθηναϊκή δημοκρατία κανένας δεν εμποδίζεται από δημόσιο αξίωμα λόγω καταγωγής ή φτώχειας, αλλά ο κάθε άξιος προωθείται λόγω των ικανοτήτων του και μόνο.  

Αυτά που ανέφερε ο κ. Γαλανός, ασφαλώς και μας βρίσκουν σύμφωνους και πιστεύουμε ότι ο νέος μας Πρόεδρος, που πολύ αγαπάμε και εμπιστευόμαστε, «θα πρέπει» να τα ακολουθήσει, γιατί  «θα πρέπει» να νοιαστεί για την υστεροφημία του. Αν εφαρμόσει την αξιοκρατία, η Ιστορία θα τον καταγράψει στις δέλτους της ως έναν μέγιστο πολιτικό, και ο ιστορικός του μέλλοντος θα του απονέμει τα εύσημα, με αμεροληψία, χωρίς «φόβον και πάθος».

Σε αυτό το δύσβατο μονοπάτι της οικονομικής κρίσης που βρισκόμαστε, δεν έχουν θέση οι μετριότητες, ούτε οι «μεσάτοι» που «έχουν μπάρμπα στην Κορώνη», αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν τα καλύτερα μυαλά του Ελληνισμού, όπου κι αν ανήκουν, για να προκόψουμε και να ξεφύγουμε από τις συμπληγάδες της έκπτωσης στην οποία βρισκόμαστε. Πιάσαμε σχεδόν πάτο. Φτάσαμε στο ναδίρ.

Έτσι, δεν μας μένει άλλη διέξοδος από το να σηκωθούμε και πάλι ψηλά, σαν την Ελλάδα, μετά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, για την οποία ο Κωστής Παλαμάς έγραψε ότι «θα αισθανθείς να σου φυτρώνουν, ω χαρά, τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα».
Για να σηκωθούμε, λοιπόν, και πάλι ψηλά, όπως αρμόζει στον περήφανο και αξιοπρεπή λαό μας, θα σταθούμε πλάι στον Πρόεδρό μας στο τιτάνιο έργο που έχει να επιτελέσει. Με την εκλογή του, σαν να πήρε στα χέρια του μια καυτή πατάτα, την οποία πρέπει πάση θυσία να διαχειριστεί.
Ασφαλώς, η περηφανής νίκη του Νίκου Αναστασιάδη στις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου 2013, μας χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί, το επαναλαμβάνω, τον αγαπάμε και τον εμπιστευόμαστε για τις ικανότητές του και την αξία του. Σ’ αυτή τη συγκυρία, που οι μυλόπετρες της οικονομίας είναι έτοιμες να αλέσουν τα όποια υπολείμματα αξιοπρέπειας έχουν απομείνει σε χιλιάδες συμπατριώτες μας, ο μόνος πολιτικός άνδρας που μπορεί να μας βγάλει από την άβυσσο της οικονομικής δυσπραγίας είναι ο Νίκος Αναστασιάδης.

Προσωπικά, πιστεύω, ότι χωρίς τη βοήθεια του Θεού δεν γίνεται τίποτα. Ο Θεός βοήθησε και σ’ αυτή τη συγκυρία. Αυτή ήταν η ώρα του Νίκου Αναστασιάδη. Αυτή ήταν η νίκη των ελεύθερων ανθρώπων. Αυτή ήταν η νίκη της Δημοκρατίας.
Της Δημοκρατίας που υψώνει το ανθρώπινο πρόσωπο, που είναι ένας τρόπος ζωής, ένα “modus vivendi”. Της Δημοκρατίας που πρέπει οι λειτουργοί της να έχουν «τάλαντο», «πολιτική εμπειρία», «έμπνευση» και «υψηλό ήθος». Της Δημοκρατίας που συμβάλλει στο «ζην» και στο «ευ ζην» των πολιτών της.

Στην εποχή μας έχει προκύψει πρωτόφαντη δυσχέρεια για την πραγμάτωσή της. Πιστεύω ότι με όλα αυτά τα προβλήματα, την εξαθλίωση, την ανεργία, τα συσσίτια, κ.α΄., συρρικνώνεται η προσωπική ελευθερία των πολιτών, και η δημοκρατία είναι ανάπηρη. Ναρκοθετείται. Πνέει τα λοίσθια. Πρέπει να ανέβει ξανά στο βάθρο που της αξίζει.
Περιμένουμε πολλά από τον νέο Πρόεδρο, και για την αναθέρμανση της οικονομίας και για τη διαχείριση του κυπριακού, αλλά και για την αναβάθμιση της δημοκρατίας. Εδώ που φτάσαμε, χωλαίνει σε πολλά σημεία το κράτος. Θέλει ριζικές αλλαγές, τομές, αλλαγή σε κατεστημένες νοοτροπίες, που μόνο ένας ρηξικέλευθος ηγέτης με ευρεία λαϊκή εντολή, όπως ο Νίκος Αναστασιάδης, μπορεί να πετύχει.

Πιστεύουμε ότι διακρίνεται και για τον δυναμισμό και την οξύνοια και την ευθυκρισία του. Έχει αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, έχει πολιτική παιδεία, ξέρει να σέβεται τον άλλο, τον «έτερο», γιατί τον χαρακτηρίζει το ήθος του ανθρωπισμού.

Εμείς, δεν έχουμε τίποτα άλλο να προσθέσουμε, παρά μόνο να ευχηθούμε να τον φωτίσει ο Θεός να κυβερνήσει δημοκρατικά και αξιοκρατικά, γιατί «οι καιροί ου μενετοί». Κι αυτό το γνωρίζει, καλύτερα από όλους μας, ο νέος Πρόεδρός μας! Γι’ αυτό, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Το μήνυμα του Δημάρχου της Αμμοχώστου ήταν σαφές, αιχμηρό και ξεκάθαρο. Είναι η ώρα των άξιων. Από μετριότητες, χορτάσαμε. Αρκετά δεινά επισώρευσαν στον τόπο. Και ο Πρόεδρος οφείλει να τον ακούσει! Αυτό είναι το νόημα της Δημοκρατίας.

Υ.Γ Θυμάστε στην περσινή εκδήλωση που ο τέως Πρόεδρος, σαν άλλος  νεφεληγερέτης Δίας, κατακεραύνωσε τον κ. Γαλανό, λέγοντάς του ότι δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να υποδεικνύει στον Πρόεδρο και την κυβέρνηση τι να κάνουν;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου