Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ταξίδι στην Ολλανδία-Μέρος Στ΄-Νυχτερινή κρουαζιέρα στα κανάλια του Άμστερνταμ



Μόλις τελειώσαμε την ξενάγησή μας στην πόλη, απολαύσαμε το δείπνο μας σε ένα πολύ όμορφο εστιατόριο, και κατευθυνθήκαμε προς την προκυμαία για να πάρουμε το καραβάκι για την απαραίτητη κρουαζιέρα στα κανάλια. 
Ήταν εφτά και μισή το απόγευμα, η γλυκιά ώρα του δειλινού, και ξεκινήσαμε για να δούμε την πόλη ξανά, αυτή τη φορά από το πλοίο. Όλες οι γέφυρες αποκτούν ξεχωριστή γοητεία τα βράδια, καθώς φωτίζονται, και η βόλτα στους υδάτινους δρόμους των καναλιών της πόλης αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.


Ξεκινώντας, από τα ανατολικά, πρώτα είδαμε το μεγαλύτερο κινέζικο εστιατόριο στο Άμστερνταμ,

 και στη συνέχεια, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και το ΝΕΜΟ, The National Center for Science and Technology, το οποίο είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό Μουσείο στην Ολλανδία.
 Το εξωτερικό του κτηρίου θυμίζει ένα τεράστιο πράσινο πλοίο που έχει προσαράξει, καθώς αρχικά το κτήριο είχε το χρώμα του μπρούντζου, αλλά με τον καιρό έχει γίνει πράσινο. .
Το εσωτερικό του μπορεί να κόψει την ανάσα κάποιου, με τους φεγγίτες και τις εντυπωσιακές σκάλες, τα πολλαπλά επίπεδα και τα πολλά χρώματα του εσωτερικού του κτιρίου. Η κατασκευή έχει μια έξυπνα σχεδιασμένη οροφή πάνω στη κεκλιμένη στέγη φτιαγμένη για να απολαύσει κάποιος την υπέροχη θέα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η οροφή μεταμορφώνεται σε «παραλία» και τότε υπάρχει μια χρέωση. Τα προσωρινά εκθέματα περιλαμβάνουν κατηγορίες όπως το ανθρώπινο DNA, ο ηλεκτρισμός, τα στοιχεία της φύσης, ο καιρός κτλ.

Αντίγραφο του πλοίου Άμστερνταμ

Ακολουθεί το αντίγραφο του παλιού πλοίου με το όνομα Άμστερνταμ που βυθίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, πλάι στο Ναυτικό Μουσείο της πόλης. Σήμερα είναι γνωστό ως VOC ship. Το πλοίο Άμστερνταμ ανήκε στην Dutch East India Company και στο παρθενικό του ταξίδι βυθίστηκε λόγω μιας καταιγίδας στο Αγγλικό Κανάλι τον χειμώνα του 1749. Ανακαλύφθηκε στις αγγλικές ακτές το 1969 και το αντίγραφο ολοκληρώθηκε το 1990.




Περνάμε από τα τέσσερα κανάλια:Gentlements canal, Emporas Canals, Princess Canal και Canal di Nel..                                                           





Κάποια στιγμή, βλέπουμε μια εκκλησία που πάνω από το καμπαναριό της υπάρχει το στέμμα του Αυστριακού Αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού. Είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στο Άμστερνταμ που κτίστηκε μεταξύ των ετών 1619-1631, η Westerkerk, η πιο σημαντική Προτεσταντική εκκλησία στην πόλη, ενώ ο πύργος της καμπάνας της είναι  μέχρι σήμερα η περηφάνια του Άμστερνταμ, και θεωρείται ως το σύμβολο της πόλης. Εδώ είναι θαμμένος ο μεγάλος Ρέμπραντ, όπως και ο γιος του Τίτος που πέθανε ένα χρόνο νωρίτερα. Όταν πέθανε ο Ρέμπραντ το 1669 ήταν τόσο φτωχός, ώστε τον έθαψαν σε έναν τάφο της εκκλησίας με κάποιους άλλους, στον οποίο είκοσι χρόνια αργότερα έβαλαν άλλους φτωχούς ανθρώπους. Γι’ αυτό και δεν είναι γνωστό πού είναι ο τάφος του.
Η μαγεία όμως της κρουαζιέρας είναι να περνάς  κάτω από τις γέφυρες και να θαυμάζεις τα εξαίσια πλοία-σπίτια που σε θαμπώνουν με την πανδαισία των χρωμάτων τους. Αυτή η λουλουδιασμένη ατμόσφαιρα με συνεπαίρνει. Δεν χορταίνω να απαθανατίζω τις βεράντες τους που θυμίζουν κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας. Το καλλιτεχνικό αισθητήριο των ιδιοκτητών προκαλεί τον θαυμασμό όλων μας. Είναι μια απίθανη, συναρπαστική εμπειρία,  που παρόλο που την ξανάζησα, με μαγεύει!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου