Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ταξίδι στην Ολλανδία-Μέρος Ι΄-Χάγη


Αφήνουμε με βαριά καρδιά αυτή την πανέμορφη πόλη, την πόλη Delft, και προχωράμε για τη Χάγη, ενώ η ξεναγός μας συνεχίζει την ενημέρωσή της. Κράτησα δυο σημαντικά στοιχεία: πρώτο, ότι πρώτα οι άνθρωποι εδώ ήταν Καθολικοί, μετά έγιναν Προτεστάντες, στη συνέχεια , όμως, επιτρέπονταν και τα δύο δόγματα. 

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η εξομολόγησή της ότι δεν της αρέσει το φαγητό στη χώρα της. Μας τόνισε ότι εδώ οι άνθρωποι το μεσημέρι τρώνε συνήθως σάντουιτς και το βράδυ πατάτες, λαχανικά, κρέας και ψάρι από τη Βόρεια Θάλασσα. Το μόνο που εκθείασε από τη γαστρονομία της Ολλανδίας είναι τα πάνκεικς!

Θα ήθελα να αναφέρω ότι μου έκανε εντύπωση πως οι Ολλανδοί τρώνε πολλές πατάτες. Σε κάθε πόλη βλέπαμε ανθρώπους να τρώνε πατάτες στον δρόμο, συσκευασμένες σε χάρτινο χωνί, που τις πουλούσαν σε μικρά ταχυφαγεία.

Η Χάγη, που φτάνουμε σε πολύ λίγο χρόνο, βρίσκεται στα δυτικά της χώρας και είναι η έδρα της κυβέρνησης της Ολλανδίας, με πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους που μοιράζονται ανάμεσα στους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές. 


Εδώ ζει και η βασιλική οικογένεια της χώρας, και, σύμφωνα με την ξεναγό μας, η Βασίλισσα Βεατρίκη αποχώρησε πέρσι από τον θρόνο για χάρη του γιου της, του Βίλεν- Αλεξάντερ.  

Ο Βίλεν- Αλεξάντερ έγινε ο πρώτος βασιλιάς της χώρας έπειτα από 123 χρόνια, σπάζοντας μια μακρά γυναικεία παράδοση. Παντρεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2002 τη Μάξιμα Σορεγιέτα, από την Αργεντινή, έπειτα από σχέση δύο χρόνων, και απέκτησαν τρεις κόρες, την Κατερίνα-Αμαλία, πριγκίπισσα της Οράγγης και
μελλοντική βασίλισσα της Ολλανδίας, καθώς και τις πριγκίπισσες Αλεξία και Αριάννη.

.





Με το λεωφορείο περνάμε από καταπράσινους, μεγάλους, πεντακάθαρους δρόμους, και βλέπουμε πολλά μοντέρνα ψηλά κτήρια, ουρανοξύστες, μαζί με υπέροχα παραδοσιακά, τα Υπουργεία, τις Πρεσβείες πολλών χωρών σε μαγευτικές γειτονιές, τη Βιβλιοθήκη, το Θέατρο, το παλιό Δημαρχείο και την εκκλησία του Αγίου Ιακώβου, ένα μοναστήρι όπου εκκλησιάζεται η βασιλική οικογένεια κι ένα μικρό παλάτι από το 1600, στο οποίο εργάζεται ο βασιλιάς. Όταν η σημαία είναι πάνω, σημαίνει ότι ο βασιλιάς είναι στο γραφείο του.




















Η Ολλανδία έγινε Βασιλευόμενη Δημοκρατία από την εποχή του Ναπολέοντα. 


Αξιοθέατο είναι και ένα άγαλμα του Villem Φρειδερίκου

Σταματάμε μόνο στο Παλάτι της Ειρήνης, του 1830, στο οποίο από το 1946 μέχρι σήμερα στεγάζεται το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,
 και θαυμάζουμε την ομορφιά και τη μεγαλοπρέπειά του, αλλά γρήγορα η βροχή μάς αναγκάζει να καταφύγουμε στο λεωφορείο. Όπως είναι γνωστό, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα δικαστήριο για διεθνή εγκλήματα, όπως γενοκτονίες.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου